Confocal microscopie + photoswitching

Met de confocale microscoop zijn opnames gemaakt van levende cellen met fluorescente eiwitten die zij zelf aanmaken. Dit fluorofoor, in dit geval genaamd mMaple, zit vast aan een eiwit van interesse histon H2B, waardoor deze door middel van fluorescentie te bestuderen is. Daarnaast hebben een deze fluoroforen een speciale eigenschap. Door deze fluoroforen te beschijnen met een blauwe golflengte (405nm) veranderd het eiwit van een groene fluorofoor in een rode fluorofoor. Door deze truc lokaal in een cel toe te passen zijn er binnen een cel eiwitten op de plek van interesse met een rode fluorofoor. Hiermee is dus een sub populatie van het eiwit binnen één cel te bestuderen. Maar tevens is deze truc ook esthetisch toe te passen en konden jullie met een beetje fantasie de cellen omtoveren tot een canvas 🙂

Drie gebieden in de celkern zijn gephotoswitched in een door jullie uitgekozen vorm 🙂

Korte timelapses van delende cellen.
Tijdens de mitose hebben jullie de fluoroforen in één helft van de celkern gephotoswitched. De helft van de histonen heeft groene fluoroforen en de andere helft heeft een rode fluorofoor.
Dit filmpje geeft 10 minuten weer, met elke minuut een nieuw beeld.
Het balkje onderin heeft de schaal weer, de lengte van dit balkje is 10 µm. De onderste twee opnames zijn met een hogere vergroting gemaakt.